Νάξος

Naxos Port2

Νάξος

Η Νάξος είναι ελληνικό νησί, με έκταση 429,79 τ.χλμ. και απέχει 103 ν.μ. από τον Πειραιά. Αποτελεί το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος. Κατά την παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Θράκες και οι Πελασγοί. Αργότερα ήρθαν οι Κάρες, με αρχηγό τον Νάξο, στον οποίο και αποδίδεται το όνομα του νησιού. Υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού. Το νησί είναι γνωστό ως πηγή σμύριδας, ενός πετρώματος πλούσιου σε κορούνδιο, το οποίο μέχρι τη σύγχρονη εποχή ήταν ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λειαντικά.

Plaka Naxos

Παραλίες

Πλάκα

Η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας και αυτής του Αγίου Προκοπίου, είναι από τις πιο όμορφες και μεγάλες παραλίες της Νάξου. Ψιλή λευκή αμμουδιά με μεγάλους αμμόλοφους, ένα μαγευτικό σκηνικό. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχουν ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια με θέα το απέραντο γαλάζιο. Η Πλάκα είναι από τους πρώτους προορισμούς σε προτίμηση στη Νάξο τα τελευταία χρόνια και πιστεύουμε όχι άδικα!

Moyseio Naxoy

Τουριστικά Αξιοθέατα

Μουσεία Νάξου

 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη.
 • Το Ιστορικό Αρχείο Νάξου στεγάζονται σήμερα στην άλλοτε Γαλλική Σχολή, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της Νάξου και που μετασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Στη Σχολή αυτή φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης.
 • Το Ενετικό Μουσείο Νάξου ή Domus Della Rocca-Barozzi, στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό στο Κάστρο και αποτελεί ακριβή αναπαράσταση της ζωής αστών της Νάξου του 19ου αιώνα.

Naxiaka Proionta

Τοπικά προϊόντα

Η Νάξος όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, ξεπερνούσε σε πλούτο όλα τα νησιά (ευδαιμονίη των νήσων προέφερε) και πολλά προϊόντα της ήταν γνωστά στην αρχαιότητα, όπως το μάρμαρο της Νάξου, η σμύριδα (ναξία λίθος), το κρασί (υπήρχε μάλιστα και ποικιλία σταφυλιού “ναξία καλουμένη”), τα αμύγδαλα, τα αιγοπρόβατα και ο κύπερος, ένα αρωματικό φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες.

Filoti

Χωριά

Η Απείρανθος είναι ένα όμορφο, ορεινό χωριό στο κέντρο της Νάξου. Περιτριγυρισμένη από καταπράσινο τοπίο και διατηρώντας το κομψό αρχιτεκτονικό της στυλ, η Απείρανθος παραμένει ανέγγιχτη από τον τουρισμό. είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό με όμορφο όνομα που σημαίνει πολλά λουλούδια. Η Απείρανθος βρίσκεται 32 χλμ. από την πρωτεύουσα, ανάμεσα σε δύο καταπράσινες κοιλάδες, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Η Απείρανθος είναι ένα από τα πιο όμορφα και γοητευτικά χωριά της Νάξου, γεμάτο υπέροχα σπίτια φτιαγμένα με ψιλό μάρμαρο. Έχει πολλές καλές ταβέρνες και καφετέριες. (26 χλμ ανατολικά της Χώρας).

Το χωριό Χάλκη βρίσκεται στην κεντρική περιοχή της περιοχής της Τραγέας που είναι η μεγαλύτερη ελαιοκαλλιεργητική περιοχή των Κυκλάδων, 16 χλμ. από τη Χώρα ή τη Χώρα της Νάξου. Η Χάλκη έχει μακρά ιστορία και ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της Νάξου καθώς και το κύριο διοικητικό και εμπορικό της κέντρο. Τα πολλά νεοκλασικά σπίτια και κτίρια μαρτυρούν τον παλιό πλούτο και τη δύναμη του χωριού. Πολλοί καλοδιατηρημένοι ενετικοί πύργοι και εκλεκτές βυζαντινές εκκλησίες βρίσκονται στην περιοχή, όπως η εκκλησία της Παναγίας του 9ου αιώνα που είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Νάξου και φιλοξενεί μερικές όμορφες βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.

Το αποστακτήριο Vallindra Citron βρίσκεται στην καρδιά του χωριού και μπορείτε να εισέλθετε δωρεάν. Ξεναγηθείτε στον χώρο όπου φτιάχνεται το περίφημο Κίτρον της περιοχής. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τις εργασίες από κοντά και η ξενάγηση δίνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ άλλων ότι το υγρό είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένο από φύλλα εσπεριδοειδών. Η περιοδεία τελειώνει, φυσικά, με κάποια δειγματοληψία του προϊόντος καθώς και το ούζο που παρασκευάζεται επίσης εδώ. (16 χλμ νοτιοανατολικά της Χώρας).

Το Φιλώτι βρίσκεται σε αρκετά απότομο λόφο και ο κεντρικός δρόμος περιστοιχίζεται από γραφικά καφέ και εστιατόρια. Η γύρω φύση είναι πανέμορφη με θέα στο πράσινο και στην πλαγιά του βουνού. (18 χλμ νοτιοανατολικά της Χώρας).

Η Ποταμιά είναι ένα χωριό που φημίζεται για την παραγωγή φρούτων. Είναι κοντά σε μεσαιωνικούς πύργους, παλιούς μύλους και τρεχούμενα νερά. Η Ποταμιά, το όνομα της οποίας σημαίνει παραποτάμιο, στην πραγματικότητα αποτελείται από τρία χωριά: την Άνω Ποταμιά (Άνω Ποταμία), τη Μέση Ποταμιά (Μεσοποτάμιο) και την Κάτω Ποταμιά (Κάτω όχθη). Το όνομα προέρχεται από ένα υπέροχο ποτάμι που διασχίζει αυτά τα τρία χωριά και το κρύο τις νύχτες παίρνεις μαζί σου πουλόβερ αξίζει τον κόπο. (26 χλμ από τη Χώρα).

Koyros

Εκδρομές

Μέλανες

Το Άγαλμα του Κούρου στις Μέλανες Νάξου: Το αξιόλογο άγαλμα του Κούρου φαίνεται έξω από το χωριό Μέλανες, στην ύπαιθρο της Νάξου. Υπάρχει ένα δεύτερο άγαλμα του Κούρου που βρίσκεται έξω από το χωριό Απόλλωνας, στη βόρεια Νάξο. Το άγαλμα του Μελάνες βρίσκεται στο έδαφος, ακριβώς στη θέση που βρέθηκε από τους αρχαιολόγους. Έχει μήκος 6 μέτρα και χρονολογείται στον 7ο αιώνα.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το άγαλμα κρατούσε μια στέγη ναού, αλλά οριστικά εγκαταλείφθηκαν από τους αρχαίους γλύπτες λόγω ελαττωμάτων στο μάρμαρο και την πέτρα που ήταν κατασκευασμένα από. Οι ιστορικοί υποθέτουν ότι το άγαλμα απεικονίζει τον θεό Απόλλωνα ή τον θεό Διόνυσο. Άλλοι πιστεύουν ότι το άγαλμα αντιπροσώπευε έναν τοπικό ήρωα, γι’ αυτό και είναι τόσο μεγάλο σε μέγεθος. Λείψανα αρχαίων ναών περιβάλλουν το άγαλμα του Κούρου. Υπάρχει ένα τρίτο άγαλμα του Κούρου περίπου 200 μέτρα μακριά από αυτό. (8 χλμ από τη Χώρα).

Σπήλαιο Ζας στο Φιλώτι

Το Σπήλαιο του Ζας στη Νάξο Κυκλάδων: Το Σπήλαιο του Ζας βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Ζας, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Θεός Δίας ανατράφηκε εδώ καθώς βρήκε καταφύγιο στη σπηλιά ενώ διώχθηκε από τον πατέρα του, Κρόνο. Έπειτα, εδώ του δόθηκε ο δυνατός φωτισμός που τον έκανε κυρίαρχο του Ολύμπου και για να τον τιμήσουν οι Ναξιώτες ονόμασαν το βουνό και το σπήλαιο προς τιμήν του. Το σπήλαιο παρουσιάζει μοναδικό γεωλογικό ενδιαφέρον. Μια πύλη ύψους 10 μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων οδηγεί στο εντυπωσιακό εσωτερικό του σπηλαίου, που μπορεί να φτάσει τα 115 μέτρα ύψος και τα 75 μέτρα πλάτος. Το σπήλαιο έχει επιβλητικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ η αρχαιολογική έρευνα το 1962 έφερε στο φως ευρήματα από διάφορες ιστορικές περιόδους (νεολιθική, ρωμαϊκή κ.λπ.) Κατά την Τουρκοκρατία χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και κοντά στην είσοδο βρίσκεται το παρεκκλήσι του Ζωοδόχος Πηγή. Αν σας ενδιαφέρει να επισκεφθείτε το σπήλαιο, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μονοπάτια, το ένα που ξεκινά από το Φιλώτι και το άλλο από το χωριό Δανακός, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Ειδικές πινακίδες θα σας καθοδηγήσουν, ενώ κοντά στο σπήλαιο θα βρείτε την κρήνη του Κριού, μαζί με το κρυστάλλινο, πόσιμο νερό. Η θέα από το σπήλαιο προς το Αιγαίο είναι εντυπωσιακή, ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. (20 χλμ από τη Χώρα).

Ναός της Δήμητρας στον Γύρουλα (Σαγκρί)

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά το Σαγκρί ενώ θα δείτε και πινακίδα στα αριστερά σας λίγο πριν μπείτε στο χωριό. Η περιοχή ονομάζεται Γύρουλας και ο ναός, που είναι αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα, είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία κτίσματα της Νάξου. Χτισμένος μεταξύ 530 και 520 π.Χ. και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο, αυτός ο ναός δεσπόζει πάνω από την άνοδο μιας εύφορης κοιλάδας. Έχει θέα στη θάλασσα καθώς και στο βουνό Ζας. Τον 6ο αιώνα το αρχαίο ιερό μετατράπηκε σε χριστιανική βασιλική. (12 χλμ από τη Χώρα).

Water Sliding

Δραστηριότητες


Δραστηριότητες για παιδιά

 • Ιππασία με άλογο – Ιππικός Όμιλος Νάξου Τηλ. 0030 6948809142
 • Νεροτσουλήθρα – Aqua Fun Club, Τηλ. 0030 22850 25050 – Τοποθεσία: Στελίδα

Δραστηριότητες για Ενήλικες

 • Θαλάσσια σπορ – Πλάκα Θαλάσσια ΣπορΤηλ. 30 2285041158 & +30 6945916790 – Τοποθεσία: Παραλία Πλάκας
 • Ιππασία με άλογο – Ιππικός Όμιλος Νάξου Τηλ. 0030 6948809142
 • Καταδύσεις – Δύτες Blue Fin – Τοποθεσία : Παραλία Αγίου Προκόπη, Τηλ. + 30 22850 42629

Car Rental1

Ενοικιάσεις ποδηλάτων αυτοκινήτων και μηχανών

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων

 • Fun Car Rental Tel. + 0030 22850 26084
 • Avis – 22222
 • Naxos Vision – 26200
 • Hertz – 26600
 • Escape in Naxos – 25560
 • Europcar – 23420

Ενοικιάσεις μοτο – ποδηλάτων

 • Europcar – 23420
 • Scootermania – 25100
 • Naxos on the Road – 24665
 • Motorpower – 42046