Νάξος

Naxos Port2

Η Νάξος είναι ελληνικό νησί, με έκταση 429,79 τ.χλμ. και απέχει 103 ν.μ. από τον Πειραιά. Αποτελεί το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος. Κατά την παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Θράκες και οι Πελασγοί. Αργότερα ήρθαν οι Κάρες, με αρχηγό τον Νάξο, στον οποίο και αποδίδεται το όνομα του νησιού. Υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού. Το νησί είναι γνωστό ως πηγή σμύριδας, ενός πετρώματος πλούσιου σε κορούνδιο, το οποίο μέχρι τη σύγχρονη εποχή ήταν ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λειαντικά.

Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα ή Νάξος, με 7.070 κατοίκους (απογραφή 2011). Τα κυριότερα χωριά είναι το Φιλώτι, η Απείρανθος, η Βίβλος (Τρίποδες), ο Άγιος Αρσένιος, η Κόρωνος και το Γλυνάδο.

Τόπος και περιβάλλον

Η Νάξος, το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, βρίσκεται στο κέντρο περίπου των Κυκλάδων, νότια της Μυκόνου και ανατολικά της Πάρου. Έχει έκταση 430 τετρ. χλμ. και το μήκος των ακτών της ανέρχεται σε 148 χλμ.

Το ανάγλυφο του νησιού διαμορφώνεται από το όρος Ζας ή Δρίο, μια χαμηλή οροσειρά που το διασχίζει από βορρά προς νότο, με ψηλότερη κορυφή τον Νάξιο Δία ή Ζα (1.002 μ.) . Η ονομασία αυτή οφείλεται στη μυθολογική παράδοση που υποστηρίζει ότι ο Δίας γεννήθηκε και ανατράφηκε στη Νάξο.

Το νησί είναι πλούσιο σε πηγές και ρέματα, στα οποία και οφείλεται η πλούσια βλάστησή του, η πλουσιότερη απ’ όλα τα νησιά των Κυκλάδων -εξ ου και η άποψη του Ηροδότου ότι “ευδαιμονίη των νήσων προσέφερε”. Οι ακτές της είναι ελάχιστα διαμελισμένες, αλλά με πλούσιες αμμουδιές, που προσφέρονται για κολύμπι και ξεκούραση.

Επίσης απαντώνται και πλούσια εκρηξιγενή πετρώματα κοντά στις Εγγαρές και αλλού. Εκτός όμως των μαρμάρων στο κέντρο και βορειοανατολικά κοντά στη Κόρωνο, υπάρχουν επίσης τα περίφημα κοιτάσματα σμύριδας ή ναξίας γης. Το μοναδικό μέρος του κόσμου στο οποίο απαντάται η σμύριδα σε εκμεταλλεύσιμη ποσότητα, είναι το νησί της Νάξου και θεωρείται υψηλής ποιότητας.

Το κλίμα του νησιού είναι μεσογειακό, ήπιο και ξηρό, με δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Η Νάξος, σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή φυλάκια της Ευρώπης, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και έχει καταληφθεί από κύματα εισβολέων από τους Ρωμαίους έως τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έως τους Ενετούς. Γ. Είναι ένα μέρος πλούσιο σε μυθολογία και θρύλους, που φιλοξενεί σημαντικές τοποθεσίες των αρχαίων ελληνικών πολιτισμών. Η Νάξος έχει μια ακμάζουσα τουριστική οικονομία, καθώς οι επισκέπτες συρρέουν για να απολαύσουν τον ήλιο της Μεσογείου, παραλίες με κρυστάλλινα νερά, απόκρημνο έδαφος ιδανικό για γραφικές πεζοπορίες και υπέροχα εστιατόρια και σκηνές νυχτερινής διασκέδασης.

Μυθική Νάξος

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο νεαρός Δίας μεγάλωσε σε μια σπηλιά στο όρος Ζας («Ζας» σημαίνει «Δίας»). Ο Όμηρος αναφέρει το «Δία»· κυριολεκτικά το ιερό νησί «της Θεάς». Η Károly Kerényi εξηγεί:

Αυτό το όνομα, Ντία, που σημαίνει «ουράνιος» ή «θεϊκός», χρησιμοποιήθηκε σε πολλά μικρά βραχώδη νησιά στο [Αιγαίο] μας πέλαγος, όλα αυτά που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Κρήτη ή η Νάξος. Το όνομα «Δία» μεταφέρθηκε ακόμη και στο ίδιο το νησί της Νάξου, αφού ευρέως από κάθε άλλο εικαζόταν ότι ήταν το νησάκι του Διονύσου.

Ένας θρύλος λέει ότι στην Ηρωική Εποχή πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη σε αυτό το νησί αφού τον βοήθησε να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να δραπετεύσει από τον Λαβύρινθο. Ο Διόνυσος (θεός του κρασιού, των γιορτών και της πρωταρχικής ενέργειας της ζωής) που ήταν ο προστάτης του νησιού, γνώρισε την Αριάδνη και την ερωτεύτηκε. Αλλά τελικά η Αριάδνη, μη μπορώντας να αντέξει τον χωρισμό της από τον Θησέα, είτε αυτοκτόνησε (σύμφωνα με τους Αθηναίους), είτε ανέβηκε στον ουρανό (όπως έλεγαν οι παλαιότερες εκδοχές). Το τμήμα της Νάξου του μύθου της Αριάδνης λέγεται επίσης στην όπερα του Ρίχαρντ Στράους Ariadne auf Naxos.

Οι γιγάντιοι αδερφοί Ότος και Εφιάλτης φιγουράρουν σε τουλάχιστον δύο μύθους της Νάξου: στον έναν, η Άρτεμις αγόρασε την εγκατάλειψη της πολιορκίας που έθεσαν κατά των θεών, προσφέροντας να ζήσει στη Νάξο ως εραστής του Ότους. σε ένα άλλο, τα αδέρφια είχαν πράγματι εγκαταστήσει τη Νάξο.

Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου. Είναι μεγάλη τιμή που σας έχουμε καλεσμένους και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κάνουμε τη διαμονή σας πολύ ευχάριστη.

Οι πληροφορίες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα σχέδιά σας κατά την παραμονή σας στο νησί. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω καθοδήγηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πηγή: https://el.wikipedia.org